De zoutwinning, dat is waar het agrarische dorp Boekelo om bekendstaat. Om die reden had het destijds populaire Bad Boekelo een zoutwatergolfbad. Door het Twentekanaal verplaatste de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie naar Hengelo. Boekelo heeft ook een rijke textielindustrie. In 1965 nam Unilever de N.V. Boekelosche Stoomblekerij over. Het nieuwbouwplan De Bleekerij is in 2008 op het oude fabrieksterrein gerealiseerd. Authentieke elementen, zoals oude gevels en fabrieksschoorstenen, zijn daarbij bewaard gebleven. Oude tijden blijven zo herleven in pittoresk Boekelo.
Het centrum van Boekelo leeft! Er is volop keuze in eetgelegenheden. Geniet van een hapje of een drankje binnen of op het terras. Boekelo biedt een uniek winkelaanbod, waarbij je je ogen uitkijkt. Er zijn lokale producten te koop en fraaie antiekwinkels. Een leuke bezienswaardigheid iets buiten het centrum is de Wissink’s Möl. Deze molen maalde van 1802 tot 1921 voor de boeren in de omgeving koren en verkeert nog geheel in de oude staat.
In Boekelo vindt jaarlijks het internationale paardensportevenement De Military plaats. Deze kent een lange traditie. De jonge Prins Charles was een van de meest prominente deelnemers. Military komt voort uit militaire uithoudingsproeven voor paarden. Nederland was voor de Tweede Wereldoorlog een van de toonaangevende landen op de military.
Vanuit Boekelo vertrekt de Museum Buurtspoorweg met een historische museumspoorbaan met gerestaureerde stoomlocomotieven en wagons naar Haaksbergen. Halverwege dat traject ligt naast hotel Bad Boekelo de halte Zoutindustrie.